BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Friday, March 9, 2012

::Jenis-jenis Cinta::JENIS-JENIS CINTA.....

♥♥♥ CINTA MAWAD'DAH ♥♥♥
~ adalah jenis cinta membara dan meluap-luap. Orang yang memiliki cinta jenis mawaddah, maunya selalu berdua, enggan berpisah dan selalu ingin memuaskan dahaga cintanya. Ia ingin memonopoli cintanya dan hampir tak boleh berfikir lain.

♥♥♥ CINTA RAHMAH ♥♥♥
~ adalah jenis cinta yang penuh kasih sayang, lembut, siap berkorban dan siap melindungi.
Orang yang memiliki cinta jenis rahmah ini lebih memperhatikan orang yang di cintainya di banding terhadap diri sendiri.
Baginya yang penting adalah kebahagiaan sang kekasih meski untuk itu ia harus menderita.
Ia sangat memaklumi kekurangan kekasihnya dan selalu memaafkan kesalahan kekasihnya.
Termasuk dalam cinta rahmah adalah cinta antar orang yang bertalian darah, terutama cinta orang tua terhadap anaknya, dan sebaliknya.
Dari itu maka dalam Al Quran , kata “kerabat” sering di sebut dengan al arham, dzawi al arham , yakni orang-orang yang memiliki hubungan kasih sayang secara fitri, yang berasal dari garba kasih sayang ibu, di sebut rahim (dari kata rahmah).
Sejak janin seorang anak sudah dil iputi oleh suasana psikologis kasih sayang dalam satu ruang yang disebut rahim.
Selanjutnya di antara orang-orang yang memiliki hubungan darah dianjurkan untuk selalu bersilaturrahim, atau silaturrahmi artinya menyambung tali kasih sayang.
Suami isteri yang di ikat oleh cinta mawad'dah dan rahmah sekaligus biasanya saling setia lahir batin-dunia akhirat.

♥♥♥ CINTA MAIL ♥♥♥
~ adalah jenis cinta yang untuk sementara sangat membara, sehingga menumpu seluruh perhatian hingga hal-hal lain cenderung kurang di perhatikan.
Cinta jenis mail ini dalam al Qur'an di sebut dalam konteks orang poligami di mana ketika sedang jatuh cinta kepada yang muda (an tamilu kulla al mail), cenderung mengabaikan kepada yang lama.)

♥♥♥CINTA SYAG'HAF ♥♥♥
~ adalah cinta yang sangat mendalam, alami, asyik dan memabukkan. Orang yang di serang cinta jenis syag'haf (qad syaghafaha hubba) boleh jadi macam orang gila, lupa diri dan hampir-hampir tak menyadari apa yang dil akukan.
Al-Quran terang tentang cinta syaghaf ketika mengkisahkan bagaimana cintanya Zulaikha, isteri pembesar Mesir kepada bujangnya..Nabi Yusuf.

♥♥♥ CINTA RA'FAH ♥♥♥
~ adalah rasa kasih yang dalam hingga mengalahkan norma-norma kebenaran dan kehidupan... misalnya kasihan kepada anak-anak sehingga tidak gerak atau paksa mendirikan solat...
Al Quran juga mengingatkan agar janganlah cinta ra`fah menyebabkan orang tidak menegakkan hukum Allah s.w.t. untuk kepentinagn duniawi.

♥♥♥ CINTA SHOB'WAH ♥♥♥
~ adalah cinta buta, cinta yang mendorong perilaku penyimpang tanpa sanggup mengelak.
Al Quran mencerita... bagaimana Nabi Yusuf berdoa agar di pisahkan dengan Zulaiha yang setiap hari menggodanya (mohon di masukkan penjara saja), sebab jika tidak, lama kelamaan Yusuf tergelincir juga dalam perbuatan bodoh atau zina.

♥♥♥ CINTA SYAUQ ♥♥♥
~ Cinta syauq ertinya rindu...Dalam Al Quran surah al `Ankabut ayat 5..... di katakan bahwa barangsiapa rindu berjumpa Allah pasti waktunya akan tiba. Kalimat kerinduan ini kemudian di ungkapkan dalam doa ma'tsur dari hadis riwayat Ahmad
'' aku mohon dapat merasakan nikmatnya memandang wajah Mu dan nikmatnya kerinduan untuk berjumpa dengan Mu.''
Menurut Ibn al Qayyim al Jauzi dalam kitab Raudlat al Muhibbin wa Nuzhat al Musytaqin, Syauq (rindu) adalah pengembaraan hati kepada sang kekasih (safar al qalb ila al mahbub), dan kobaran cinta yang apinya berada di dalam hati sang pecinta, hurqat al mahabbah wa il tihab naruha fi qalb al muhibbi.

♥♥♥ CINTA KULFAH ♥♥♥
~ adalah perasaan cinta yang di sertai kesedaran mendidik kepada ujian-ujian Allah s.w.t ke atas hampanya.
Allah s.w.t. berfirman yang bermaksud :
Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: Kami beriman, sedang mereka tidak diuji (dengan sesuatu cubaan)? Dan demi sesungguhnya! Kami telah menguji orang-orang yang terdahulu daripada mereka, maka (dengan ujian yang demikian), nyata apa yang diketahui Allah tentang orang-orang yg sebenar-benarnya beriman dan nyata pula apa yang diketahuiNya tentang orang-orang yang berdusta. (Al-Ankabut: 2-3)

♥♥♥ CINTA FB ♥♥♥
~adalah cinta tempah maut... tak kenal....tak tau sapa...tau-tau inbox..tukar number talipon...
jumpa...bercinta....last hilang maruah....jadi keldai dadah...roboh rumahtangga..cara-gara ayat cinta yang tak pernah dapat dari pasangan... last....
''cry''....''cry''....''cry''....

0 comments: