BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Saturday, February 11, 2012

::8 Amalan Yang Boleh Merosakkan Otak::Assalamualaikum

Dalam banyak perkara, sebenarnya kita ada kalanya terlupa akan beberapa amalan yg sememangnya ambil mudah. Ini termasuklah amalan harian yang sering kali kita lakukan. Namun, sedar atau tidak, di sebalik amalan tersebut juga sebenarnya ada amalan bahaya yang kita tidak sedarinya. Hinggakan pada satu peringkat, amalan tersebut boleh mengancam kesihatan diri kita.

Antara 8 amalan yang boleh merosakkan otak ialah :

1) Terlebih makan
-Ia akan membebankan pmbuluh darah otak dan mengurangkan kuasa mental otak.

2) Menutup muka ketika tidur
-Tidur sambil menutup muka akan mengakibatkan otak menerima lebih banyak karbon dioksida berbanding oksigen dan ini akan membawa kerosakan kepda otak.

3) Perokok
-Asap rokok mengakibatkan sel-sel otak terjejas atau terbakar dan boleh mengakibatkan penyakit 'Alzheimer'.

4) Banyak tidur
-Tidur adalah bagus untuk merehatkan otak, tetapi masa tidur yang panjang boleh mengakibatkan sel-sel otak kita mati.

5) Pencemaran udara
-Otak adalah pengguna oksigen terbesar dalam di dalam badan manusia. Pencemaran udara boleh menyebabkan pengurangan bekalan oksigen ke otak dan keaktifan otak.

6) Kurang berimaginasi
-Berfikir adalah satu cara terbaik untuk melatih otak kita. Kurangnya berimaginasi boleh menyebabkan tahap kecerdasan dan keaktifan otak menurun.

7) Tidak mengambil sarapan pagi
-Apabila seseorang itu tidak mengambil sarapan pagi, paras gula dalam darah akan menjadi rendah. Seterusnya akan mengakibatkan kekurangan bekalan nutrisi pada otak dan menjadikannya kurang aktif.

8) Jarang berfikir
-Jarang berfikir akan menyebabkan otak kita kurang aktif. Oleh itu, perbincangan yang membina boleh menambah keberkesanan kepada kecerdasan otak kita.

0 comments: