BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Monday, October 10, 2011

::Bakal Suami yang perlu dijauhi::

Assalamualaikum..


Hai semua, apa khabar? Diharap semua nya sihat sejahtera, ceria dan senyum2 selalu. Baru hari ini reha update blog reha, sbb reha rasa tersangat la rajin hari ini kan. So tajuk blog reha hari ini ialah bakal suami yang perlu dijauhi. So rasa2 nya bakal suami untuk seorg wanita yang macam mana yang perlu dijauhi, sama2 la kita renung-renungkan dan fikir tentang segala aspek yang perlu kita tahu.

Antaranya ialah :
1)Akidahnya rosak: Ciri-ciri ini adalah ciri2 yang tidak layak untuk dijadikan idaman hati kita. Ibnul Qayyim mengatakan, "Barangsiapa yang hendak meninggikan bangunannya, maka hendaklah dia mengukuhkan asasnya dan memberikan perhatian penuh terhadapnya. Sesungguhnya kadar tinggi bangunan yang boleh bangun adalah sebanding dengan kekuatan asas yang dibuat. Amalan manusia adalah ibarat bangunan dan asasnya adalah iman." (Al-Fawaid). Bermaksud jika aqidah dan iman seseorang rosak-padahal itu adalah pokok atau asas, maka bangunan diatasnya pun akan ikut rosak.

2)Senangnya berdua-duaan: Inilah sikap lelaki yang sering mengajak pasangannya yang belum halal baginya untuk berdua-duaan(berkhalwat). Berdua-duaan disini boleh juga dalam bentuk tanpa hadir dalam satu tempat, namun melalui khidmat pesanan ringkas(sms), melalui kata-kata mesra di FB dan lainnya. Perkara ini pun termasuk semi khalwat yang juga terlarang. Dari Ibnu Abbas," Janganlah seorang lelaki berduaan dengan seorang wanita kecuali jika bersama mahramnya."(HR. Bukhari). Emmn pesanan kedua ni pun merupakan peringatan dari diri reha juga...

3)Mensia-siakan solat: Solat berjemaah bagi lelaki adalah suatu kewajipan sebagaimana yang disebutkan dalam Al-Qurandan berbagai hadis. Diriwayatkan dari Abu Hurairah, seorang lelaki buta datang kepada Rasulullah SAW dan berkata,"Wahai Rasulullah, aku tidak memiliki penunjuk jalan yang dapat mendampingi aku untuk mendatangi masjid."Maka ia meminta keringanan kepada Rasulullah untuk tidak solat berjemaah dan agar dibolehkan solat di rumahnya. Kemudian Rasulullah memberikan keringanan kepadanya. Namun, ketika lelaki itu hendak beranjak, Rasulullah memanggilnya lagi dan bertanya,"Apakah kamu mendengar azan? "ia menjawab,"Ya." Rasulullah bersabda,"Penuhilah seruan (azan) itu". (HR. Muslim).

4)Tangan suka usik-mengusik: Tangannya yang suka bersalam wanita yang tidak halal baginya. Rasulullah SAW pun ketika berjabat dan waktu lainnya tidak pernah menyentuh tangan wanita yang tidak halal baginya. Dari Abdullah bin 'Amr,"Sesungguhnya Rasulullah tidak pernah berjabat tangan dengan wanita ketika berbaiat."(HR, Ahmad Shahih).

Diharap ciri-ciri diatas ini dapat memberikan manfaat pada semua umat islam..Juga peringatan untuk diri reha sendiri..

0 comments: